За мен

Казвам се Пламен Герганов, роден съм и живея във Враца.
Всички идеи на изделия, модели, техники публикувани на този сайт са лично мое дело. Работя сам и се старая да удовлетворявам всички изисквания на клиентите си.

Занаятчия съм!

Ето и нещо за автора на този сайт..

Когато започнах да водя този дневник/блог на майстора на сувенирите, които правя, не съм предполагал, че ще има кой знае каква популярност. Просто исках да разказвам и показвам какво мога и какво предлагам в момента. Никога не съм искал да се изтъквам като майстора, но с годините хората започнаха да ме наричат така.

От къде започна всичко?

Всичко стана случайно!

През 2000 г. се наложи да сменя струнника на гъдулката ми /професионален музикант съм/. Намерих говежди рог. и както в приказката за Неволята така и при мен. Хванах подръчни инструменти и си я ремонтирах. Разбира се не беше като да я направи лютиер, но аз бях доволен и любопитен, какво друго бих могъл да изработя от останалия рог.

  • Започнах да измислям и сътворявам най-различни амулети, гривни, колиета. Подарявах ги на приятели, както и приятели ми поръчваха, за да подарят нещо „по-така“ на свои близки по някакъв повод. Опитах да направя миниатюрни копия на народни инструменти от рог. Рог много трудно се намира и много е специфичен за обработка.
  • По тази причина пробвах от дърво да направя същите сувенирчета – гайда, гъдулка, тамбура, тъпан. Интернет вече беше доста навлязъл и се повиши и интереса.
  • Започнаха предложения да изработя сувенирни копия на класически инструменти – пиано, цигулка, китара, лира.
  • През 2005 год. станах член на Занаятчийска камара – Враца.
    От тогава разширих и видовете предназначение на отделните сувенири – визитници, магнити и ключодържатели. По предложение на майстори на кукли от цялата страна започнах да правя и други  фигурки освен народните инструменти – ведро, лейка, стомна,кобилица с ведра и др.
  • Производители на мартеници пък изявиха желание да изработя още по-малки фигурки свързани с тяхната дейност и така измислих най-малките фигурки за мартеници – гайда, гъдулка,тамбура, тъпан и др. Сватбени агенции запитваха за подаръци за гости на сватба, от където ми дойде и идеята за този раздел.
    Технологията за изработката на всички изделия, които предлагам съм я измислил сам. При обработката на дървото се използват машини, но 90% от работата е РЪЧНА. Там си проличава кой е майстора. По тази причина всяко сувенирче има собствена уникална форма. Работя по точни размери, но при ръчна обработка на изделия с размери 5,6,8,10 см. не може да се постигне 100% копие.Клиенти казват, че това е едно от най-хубавите неща. Личи си, че е ръчно. Не изработвам и не мисля да внедрявам изделия със CNC рутер. /вижте видеото/

Като автор на изделията относно визия, технология, размери и начини на предназначение предлаганите от мен отстъпки са максималното, което мога да направя за търговците на едро.
Пишете ми за да уточним: количества, срок на изпълнение и цени съобразени с това. При експресни поръчки отстъпки НЕ правя!


Образование

Завършил съм музикално училище в Плевен със специалност гъдулка, в последствие и АМТИИ – Пловдив „Ръководител на народен хор и народен оркестър. Преподавател по гъдулка и народно пеене. „

В момента работя като преподавател по гъдулка и народно пеене в СУ „Отец Паисий“ Враца.


изделия извън производство…

контакти:
plamen.gerganoff@gmail.com
0878357265
messenger >>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *