Posted on Leave a comment

9 август 20 – #gerganof

Здравейте читатели и почитатели на този блог.
Лятото почти се изниза. Аз започнах разработване на нови артикули в категория „Детски играчки„, „Подарък за всекиго“. Интереса е голям. Пазара е много затворен с оглед обстановката в страната. Аз обаче съм оптимист за бъдещето. Задържам на склад стари поръчки на редовни клиенти, които не са в състояние да реализират поръчаното преди 6 месеца. Заредих наличности на единични бройки и пакетни цени на някои изделия в Магазина.

Предложение за търговски представители

Имам идея за търговски представители на мои изделия в различни региони на страната.
Накратко за предложението:
– базов пакет изделия, които да изработвам за конкретния магазин/търговец.
– Доставката ще е на 60 дни и ще е безплатна за търговеца и клиентите му, и ще е за моя сметка.
– Споделена отстъпка при препоръка и поръчка от нов клиент. Ако нов клиент поръча при мен по препоръка на някого. Отстъпка ще има за препоръчалият ме и новия клиент заявил изделие и посочи кой ме е препоръчал.

Всички тези подробности все още са в проект и обмисляне, и не са готови като окончателна оферта. Подробностите се доизясняват относно вид договор, плащане, отстъпка за търговския представител, рекламации и т.н.

Надявам се до края на лятото да публикувам окончателния вариант на тази оферта

Posted on Leave a comment

Играчка от дърво – оцветена от детето

abstract ancient antique art

Играчка от дърво , която детето само си оцветява. Случайно попаднах на видеото и препратките. Идеята много ми хареса. Човека изработи основата. Има схема на частите. Децата оцветяват по свой вкус играчката. Майстора довършва и залепва каквото остава за сглобяване и удоволствието е взаимно и всички желания са удовлетворени.

схема на частите на играчката >>

сайт на майстора >>

Posted on Leave a comment

Кубчета с букви

Здравейте
Ще Ви разкажа историята на кубчета с букви, които измайсторих по поръчка на една майка.
Магазини и дистрибутори предлагат най-различни варианти на това изделие. Заниманието с подобни неща остават много трайна следа в съзнанието на човек и спомагат за много неща.

Малко предистория

Предполагам сте видели камиончето с цифрите, за което разказах в предишна статия.

Клиента, който го поръча се поинтересува да направя кубчета с българската азбука. Разгледах няколкото предложения в нета и развих свой вариант с ръчно пирографирани букви.

30 бр. кубчета с размер 3.8 см. На всяко кубче изписах по 4бр. букви, което прави обща комбинация от 120 букви.

За едно дете играта с кубчета е много полезно и интересно занимание. Може да се строят различни неща и да развива пространственото въображение чрез тези форми. Ако на тези кубчета са изписани и букви, играта с тях може много да помогне за разпознаването на знаците и построяване на думи. Това занимание, игра може да е полезно за деца от 0 до 7 години. Разбира се родителите са важни помощници в тези игри, но важното е детето само да се заиграва и развива тези умения.

Материал: дърво
покритие: восъчен финиш/паста от масло за дърво, восък и карнауба/

Posted on Leave a comment

Шперплат – МДФ и ПДЧ

Шперплат, МДФ и ПДЧ ще опиша трите вида строителни продукти в тази статия . Моето мнение и приложение, свързано с изделията, които изработвам.

ПДЧ /пресовани дървени частици/

ПДЧ

ПДЧ означава „пресовани дървесни частици”. Производството на ПДЧ започва през 40-те години на ХХ век в Германия, където в дървообработващите заводи са произведени първите ПДЧ от отпадъчни материали. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества.

За да може така направената плоча да е по-устойчива и разнообразна, по отношение на цветове и текстури, се полага двустранно покритие. Това покритие може да бъде както дървен фурнир, така и ламинирана повърхност.


Плоскостите от ПДЧ са по-евтини, по-плътни и по-хомогенни в сравнение с естественото дърво и шперплата. Използват се преди всичко в направата на корпусни мебели и не са подходящи за фина обработка. Поради недобрата си влагоустойчивост, употребата на ламинирани ПДЧ плоскости е неподходяща за екстериорни работи и в помещения с повишена влажност. При проникване на влага в материала той се раздува необратимо и губи здравината си, след което се разрушава. По- податливи в това отношение са неламинираните ПДЧ плоскости.


Мебелите от ламинирани ПДЧ плоскости могат да запазят добрия си вид и функционалност години наред ако рядко се разглобяват и сглобяват, пазят и са защитени от влага.
източник

МДФ /medium density fiberboard/

МДФ

в превод означава плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство на МДФ е развита в САЩ към края на 60-те години. Този продукт се налага благодарение на свойствата си като заместител на масивната дървесина и е по-добър от ПДЧ. В мебелното производство се използва като ламиниран, фурнирован, гол – без покритие, като профил.
Това са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества. МДФ плоскостите могат да бъдат ламинирани или фурнировани (покрити с фурнир от естествена дървесина). По този начин придобиват красив и устойчив вид подходящ за използване при изработка на мебели за дома и офиса. Също така те подлежат и на боядисване с бои на водна основа, така могат да се получат огледално гладки повърхности.
МДФ плоскостите са по-добър материал в сравнение с другите популярни материали като ПДЧ, гипсофазер или масивно дърво по няколко причини:


Изработени са от много фина консистенция, която позволява плоскостта да е изключително гладка. Материалът не е ронлив и е много подходящ за изработката както на малки елементи, така и на декоративни такива. MDF плоскостите са устойчиви на влага – няма да се деформират или набъбнат, когато се използват в среди с висока влажност. MDF е много гъвкав строителен материал, който може да се използва в най-различни приложения. По механични характеристики превъзхождат естественото дърво, а са по-евтини от естествената дървесина. Устойчиви са към различни гъбички и микроорганизми, което ги прави безопасни и хигиенични при използването им в бита.
Плочите от МДФ се използват за:

*изработване на декоративни мебелни фасади;

*стенни панели, профили, кухненски плотове;

*изработка на врати.

Posted on Leave a comment

Слончета – дървен пъзел

Слончета – дървен пъзел не е моя идея.

Изработка на пъзели в света има много стара история.

Произходът на пъзелите датира от далечната 1760, когато Английски картографи поставили карти върху дърво и ги разделяли на малки парчета. Джон Спилсбъри, дърворезбар и картограф е определен за изобретателя на първия пъзел през 1767.

Карта на части е успешна образователна игра от тогава и до днес. Децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на САЩ или света. Изобретателите на пъзели от 18-ти век биха били изумени да видят трансформациите през последните 250 години.  Детските пъзели са се променили от забавни уроци показвайки разнообразни предмети като животни, детски рими или модерни истории за супер герои. Но най-голямото учудване би било как възрастните са възприели пъзелите.

източник >>

Хубаво е човек да чете историята по света на темата на изделието, което прави. Например PAR PUZZLES са считани за Ролс Ройс на пъзелите. Изцяло ръчна изработка. Уникати .

par puzzleshttps://www.parpuzzles.com/

От няколко години имам запитвания за пъзели от дърво. Отлагах по най-различни причини. Пазара е залят от какви ли не видове, разновидности и пр. Цветни, апликирани, боядисани и т.н.

За да започна да разработвам даден модел, трябва да имам тръпка, предизвикателство да го осъществя. Даже вричам послание, което поднасям на човекът, който ще го използва.

Харесах модела от pinterest. Прерисувах го. Копирах го върху шперплат 16/10 и дойде момента за рязане! За целта използвах контурния трион и леко полеко изрязах. Шлайфане с шкурка – 100 до 400. Байцване тъмните контрастни елементи. Намазах целият пъзел с восъчен финиш / моя рецепта/. Изсъхна. Полирах го с киче и го намазах отново с восъчната паста за финиш вече.

Posted on Leave a comment

Камион с кубчета

След като публикувах снимки на количките от дърво в социалните мрежи получих запитване дали мога да направя камион от дърво. Замислих се за модел и най-вече технологичния път. Замислих се да бъде модел с много опростени форми без остри ръбове и части трудни за поглъщане /четейки стандартите за безопастност/ След, като ще се използва от дете на много малка възраст, трябва да е безопасна, интересна и полезна играчка. При разговора с клиента обсъждахме варианти, какво може да „превозва“ камиона?! Преди време кубчета с цифри бях намислил да правя, но ги отлагах, защото не усещах тръпка. Много фирми и сайтове ги предлагат изрязани машинно, гравирани машинно. Нищо лично срещу машинното! Искам аз да си пипна всеки детайл и щрих.

Направих основата и кабината от цяло парче. Каросерията с канатите проектирах отделно. Хем да са удобни и сигурни за кубчетата, които ще вози, хем и разноцветни за да са приятни за окото. Основата на камиона и основата на каросерията оцветих с байц. Искаше ми се поне малко ама да има от цвета на дървото някъде. Цветните части оцветих с акрилни бои. Сглобих конструкцията, която е изцяло дървена и сглобките са от дърво. Залепих и нитвах частите.

Дойде ред да мисля кубчетата с цифри. Изчислих обема на каросерията и сметнах какъв размер кубчета да направя. Речено-сторено. Изрязах ги. Шлайфане, полиране и оцветяване с акрилни бои. Цифрите ги писах ръчно с четка, което се оказа малко сложа техника, за която ми трябваше да потренирам за да я усвоя.

Камиончето беше готово. През периода на изработката обсъхдахме с клиента детайлите, за което много Благодаря, че има такива хора! Те са ми вдъхновение за нови идеи и изделия.

Posted on Leave a comment

15% по-ниски цени за уикенда 6-7 юни 2020

Уикенд промоция. Всички налични изделия в магазина са с 15% отстъпка от редовната цена в срок от 6.06.2020 9:00 до 8.06.2020 9:00 часа.
Фиксирана цена за доставка 5.00 лв. Само този уикенд поръчките на стойност на 25 лв. са с Безплатна доставка до офис на Еконт или Спиди.

 

към магазина >>

Posted on Leave a comment

Детски спомен

Детски спомен е около 80-та година. Дядо и баба живееха в едно Ловешко село. Дядо беше добиткар, така се определяше. Разбираше от добитък. Как се отглежда, навици, болежки,симтоми и всичко останало. Все едно челяд отглежда. Същата година имаше две свине майки ,които родиха горе-долу по едно и също време. Прасенцата бяха много сладки, но според дядо грижите за оцеляване на едно малко прасе са повече от колкото за дете. Прасенцата отраснаха и той реши да ги продава на животински пазар.

Пазара

Всяка втора неделя на месеца в едно съседно село имаше животински пазар. Който има да продава, купува закарваше там стоката и се натдаваха, надлъгваха и т.н. Отидохме и ние. Пристигаме и гледам на една голяма поляна пръснати коли с отворени багажници, ремаркета. От там се подаваха всякакви гадинки. От пилета, патета, гъски, пуйки през прасета, овце, кози, крави, коне, магарета във всички възможни възрасти и полове. Търговците се бяха самоорганизирали. В един район се бяха разположили тези, които предлагаха свине. В друг птици и т.н. Дядо ми нервничеше. Не сме били на подходящото място, да се изместим. Как и кое прасенце да се извади. А бе големи организации!

По едно време минава един старец. С два бастуна и едва ходи. Бяла брада, сериозно изражение и се спира до всеки, който предлага прасета. Гледа като, че е съдия на кинеложка изложба. Коментира с по едно кратко изречение тихо. Без да обсъжда цена. На всеки подхвърля израза : „Хубава ти е стоката и цената е добра! Ама ей там ако знаеш каква стока продават???!!! В бялата Лада с Плевенски номера накрая!“
Минаха няколко часа. Каквото се продаде не помня, знам, че дядо беше най-нервен накрая. Нещо се сърдеше на себе си, че не ставал за добиткар и търговец едновременно! Прибрахме каквото имахме и тръгнахме. Накрая на върволицата гледам стареца с двата бастуна.  Седи в бялата Лада с Плевенски номера. Бастуните подпрени на него. Той брои една голяяяяяяяяяяма пачка пари.  Млад мъж, който продаваше от тази кола, се лута и почиства, нарежда празния багажник и ремарке. Продали всичко.

Много години след този детски спомен, търговският похват все още съществува! Даже е доразвит и подобрен! Един стар търговец и занаятчия ми каза преди време:
„Добра стока, добър имот и добър човек никога не губят цената си!“

#gerganof

Posted on 1 Comment

Дървени играчки – коли

Дървените играчки са стара моя страст. Дървени коли не бях правил никога. Правил съм няколко други изделия в миналото и то все ей така между другото. Я за някое приятелско дете, я за да пробвам дали ще мога. вижте ги >> Интереса към тези изделия е относителен и това е причината да не ги иразботвам постоянно.
А е доказано, че дървените играчки са в пъти по-полезни от всички останали! линк>>
Наскоро пробвах да изработя коли от дърво. Тъй като четох за Валдорфското училище  се замислих, дали няма да мога да направя и други неща с видовете дърво, което ползвам, използвайки идеи на проекти , чиито планове има споделени в нета.

  • Изрязах си шаблончета.
  • Изрязах основата от иглолистно дърво.
  • Пробих дупка за удобство при захващане.
  • Струговах колела. захванаг ги и ги залепих
  • Намазах готовата конструкция с масло и восък и готово.

Кола

Първият модел беше готов. В главата ми се завъртя идеята за кола с нещо допълнително, подходящо за игра, но с достатъчно големи детайли за да не се погълне от детето, което ще си играе с нея. Порових се в нета за споделени идеи и намерих. Етапите бяха същите, като при първата кола, с добавката:

  • струговане, шлайфане и полиране пионки
  • отвори в колата за поставяне на пионките

Автобус

Заприлича ми на автобус и така я нарекох.
След като публикувах снимки на дървени коли имаше коментари, дискусии. Хората се интересуват тези играчки дали стават за дърпане. Поради малкият им размер не бях помислил за това, но явно е трябвало!
Последва определен интерес към този вид изделия. Предложения за разработване на нови видове играчки с образователна и занимателна цел.
Това ме накара да измислям нови неща, които ще споделя по-късно с вас.