Дървена флаш памет в дървена кутия

Здравейте.
Идеята за дървена флаш памет ми се въртеше много отдавна. Още повече, че бях гледал няколко клипа какви варианти на „обличане“ на флашката с дърво са правили разни дърводелски влогъри по света. Получих предложение да пробвам да направя.
Купих няколко флашки. Прочетох тук там за това какъв вид и капацитет да има. Насочих се към USB 3.0 с обем 32/64 GB. Естествено от където ги взех са с 24 месеца гаранция, така че се бях подсигурил.
Имах два варианта пред себе си за „обличане“.
1. Да се пробие отвор и в него да се вкара вътрешната част на флашката/без обшивката/. След това се флайфа външната част докато се достигне до желаната форма.
2. Приготвя се кутийка от няколко части, като куфарче в което ляга чипа на флашката. Кутийката се залепва и след това се флайфа външната част докато се достигне до желаната форма.
Работих по първия вариант на изработка. За пример ползвах идеи от клип на влогър. За материал използвах наличен материал от глог. Доста твърдо дърво не характерна шарка. Светло на цвят и позволяващо при необходимост да се пирографират инициали върху нея.
На един от клиповете бяха използвали шперплат за обшивка. Според мен не е много подходящ, макар да е много лесен за гравиране и пирография. Него бих използвал за капак на кутия по-скоро. Та като казах кутия, започнах да мисля каква да бъде кутията на флашката? В интернет има много варианти на кутии за флашка. Някои са проста кутия с капак, панти и закопчалка. Други са с плъзгащ капак. На мен ми допадна една с плъзгащ капак, но без нутване.
За едната флашка / от снимките по-долу/ изпробвах бук, за другата изпробвах шперплат. Шперплата за капак не е лош вариант, защото може да се използва по всяко време на годината. Долната част на кутията е от иглолистен материал. Фрезована кухина за легло на флашката. Байцван със спиртен байц. Полиран с кече и финиширан с восъчна паста. При втората флашка реших да променя малко формата и. Следователно трябваше и формата на кутията да бъде съобразена с това. Резултата беше удовлетворяващ за мен.

виж снимки по темата >>