21 август briefly from #gerganof/ Накратко

Здравейте приятели, читатели и т.н. хора посещаващи този блог.
За изминалите 15 дни открих себе си в изработка на едни нови нещица. Изделия, техники.
Сърце от дърво. Какви ли не размери и приложения вече не съм им намирал. Сега пробвах една нова техника и стана уникално добре. Полиране, ама с чалъм един вид. Става гладко, финно и същевременно много красиво и ефектно само дърво и покритие байц и ленено масло.

Поставка за ключове


Това бе следващото нещо, което ми бе поръчано. Доста обсъждане и уточнение беше докато се изчисти концепцията, размер и визия. Водещото беше – функционалност! Подобно „съорежение“ често е просто една красива кутия в която едва се побират 3-4-5 връзки ключове. Обикновено на невъзможна цена! Аз предложих свое решение! Вижте го.


Ремонтиране на гъдулка

Това занимание беше наложително! Имам стари гъдулки, които мои ученици вече не използват. Един приятел спомена, че си търси. Заприказвахме се по темата и му предложих да прегледам, почистя и препипам една от тях, за да му върши работа. Иска да свири човекът!
При музикалните инструменти покритието е с шеллак . Преди години се научих как да го ползвам и сега беше момента да го приложа. Приготвянето на самия шеллак има особенности и там е тайната!

Табелка от дърво

Поръчката дойде от една жена, колега и приятел, която ми гласува това огромно доверие! Почувствах се, като че трябва да направя така, че с тази малка дървена дъска да се отварят сърцата на бъдещите и клиенти, които посещават нейната Лавандулова къщичка.

Материала е глог. Рядко се среща такъв материал. Много е жилав и твърд за обработка. На времето от подобен материал са правели дървените колела на каруците. Както и да е! Сглобих я. Шлайфах дотолкова доколкото да скрия нещата, които не ми харесваха, а и не биваше да остават по нея:кора, мъх и т.н.

избрах шрифт, който одобрихме заедно с поръчителката. Копирах го и започна горенето ….

Следващ етап беше да се изрисува лавандула на табелата. Аз не съм художник по смисъла на световните стандарти. Някак си ме притесняваше, че това, което ще „нарисувам“ може да развали цялостната композиция. Това щеше да върне всичко в начална точка на проекта. Шлайфане до финно. Нов надпис с пирограф и т.н. За това предложих да направя едно сърце от дърво, на което да пробвам да нарисувам лавандула. Ще е привързано да виси пред табелката, като символ, аксесоар, тема или както искате да го наречете. Тук използвах нова техника за полиране. Тя е нова за мен само, иначе се знае от сигурно 100-200г. Приложих я. Нарисувах с акрил лавандула. Намазах всичко с масло и восък. Попи и полирах! Е няма по-голямо удоволствие да видиш, пипнеш и помиришеш финалния резултат.

Това е от мен. Ако Ви харесват историите ми? Абонирайте се за блога. Ето и другите места, където можете да ме последвате:

youtube.com

instagram

facebook.com