Слончета – дървен пъзел

Слончета – дървен пъзел не е моя идея.

Изработка на пъзели в света има много стара история.

Произходът на пъзелите датира от далечната 1760, когато Английски картографи поставили карти върху дърво и ги разделяли на малки парчета. Джон Спилсбъри, дърворезбар и картограф е определен за изобретателя на първия пъзел през 1767.

Карта на части е успешна образователна игра от тогава и до днес. Децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на САЩ или света. Изобретателите на пъзели от 18-ти век биха били изумени да видят трансформациите през последните 250 години.  Детските пъзели са се променили от забавни уроци показвайки разнообразни предмети като животни, детски рими или модерни истории за супер герои. Но най-голямото учудване би било как възрастните са възприели пъзелите.

източник >>

Хубаво е човек да чете историята по света на темата на изделието, което прави. Например PAR PUZZLES са считани за Ролс Ройс на пъзелите. Изцяло ръчна изработка. Уникати .

par puzzleshttps://www.parpuzzles.com/

От няколко години имам запитвания за пъзели от дърво. Отлагах по най-различни причини. Пазара е залят от какви ли не видове, разновидности и пр. Цветни, апликирани, боядисани и т.н.

За да започна да разработвам даден модел, трябва да имам тръпка, предизвикателство да го осъществя. Даже вричам послание, което поднасям на човекът, който ще го използва.

Харесах модела от pinterest. Прерисувах го. Копирах го върху шперплат 16/10 и дойде момента за рязане! За целта използвах контурния трион и леко полеко изрязах. Шлайфане с шкурка – 100 до 400. Байцване тъмните контрастни елементи. Намазах целият пъзел с восъчен финиш / моя рецепта/. Изсъхна. Полирах го с киче и го намазах отново с восъчната паста за финиш вече.