Валдорфско училище


Здравейте!
Валдорфско училище и философията на Рудолф Щайнер?
През последния месец в изолация се отпускам да измислям неща, които до сега не си позволявах. Миниатюрни столчета, масички от клони. Малки човечета и др. подобни. Един приятел ме попита „Правиш ли играчки по Валдорфско училище?“

Като учител съм чел нещо за нея, но никога не е било в детайли. Започнах търсене и стигнах до Рудолф Щайнер. От това, което имах възможност да прочета разбрах, че още в началото на 20 век в Германия индустриалците са мислели за семействата на своите работници. Осигурявали са обучение за децата им, което е насочено към това тези деца да бъдат личности. Валдорфската система на обучение е много малко позната и прилагана извън Германия. След 1970 обаче се развива и прилага по целия свят. Причините са много. Това, което мен ме впечатли е , че при обучението участва цялото семейство.

днес…
В днешно време не е трудно дете на 3-4 години да ползва таблет, смартфон или компютър. „Опасно“ било ако реже с нож или с трион! Опасно било да забие пирон или завие винт! И по тази логика децата ще им се наложи да научат тези неща като двамата братя в приказката за Неволята.
Според Валдорфското училищна философия / името идва от цигарената фабрика „Валдорф-Астория” на Щутгардския фабрикант Емил Молт, който наел Щайнер да направи училище за децата на работниците му в началото на 20 век/

етапите на развитие при децата се свързват пряко с епохи от човешката история. Щайнер разделя развитието на детето в четири 7 годишни етапа.
1. Първите 7 – подражание на родителски примери.
2 Вторите 7 ползване на авторитет на възпитателя, основан на взаимно доверие, не принуда.
3. Трети 7 годишен етап – се развива вътрешният личностен живот – младият човек иска да изследва смисъла и целта на собствения си живот.
4. Четвърти 7 годишен етап – През четвъртия 7-годишен цикъл човек придобива пълнолетие и личностна зрялост.
Преплитането на отделните периоди е свързан с индивидуалните качества на всеки човек.
Друго много важно е, децата трябва да слушат приказки. Да си измислят приказки. Да фантазират. Детските фантазии развиват креативността. Играчките, които са за най-малките обикновено са направени от бащите и майките на децата. Тези играчки са простички. С възможно най-малко елементи по тях. Ръчно изработени от дърво, вълна, памук. Неоцветени, или с натурални разстителни бои.

Какво е особеното на тази система на обучение?

Мога да посоча разлики с нашата образователна система в държавните училища и детски градини.
1. В основата на системата е – човекът.
2. Обзавеждането и подретбата е както е у дома.
3. Няма директор на училището.
4. Финансира се от родителите.
5. Обучението е с практически примери и насоченост в 80% от времето

Валдорфските детски градини – информация

Валдорфско училище-видео

моите играчки >>