Posted on Leave a comment

Кобилица с ведра – историята на едно изделие

кобилица с ведра - първият модел

Когато започнеш да разказваш историята, значи са минали много години време, опит и съответно промени и подобрения, особено ако става дума за изделие. Както и ще да го описвам, идеята за някои изделия се раждат съвсем случайно, когато ми е поставен въпрос от клиент и заедно обсъждаме детейлите. Така се започна и с Кобилица с ведра – подарък за гости на една сватба.
Беше преди години. Получавам запитване от Иван Запрянов. Човека стягаше сватба и търсеха с булката нещо оригинално за подарък на гостите си, а и да бъде уникално автентично от ръка на майстор./не, че се хваля, но имам документ за това/
Тъкмо бях взел струга си и се учех на основни и елементарни дейности с него и Хоп, предложението за нещо струговано за подарък. Не исках да копирам нищо, което се среща под път и над път, а да измисля нещо свое, за което си заслужава да си троша пръстите на струга и т.н. Струговах, пробих, закачих на кобилицата и последва въпроса на Иван :
– Може ли на всяко от ведрата да се напише име на един от младоженците и датата на сватбата?
Изписах го с пирографа. Нашарах перваза с акрилни бои, намазах с масло за дърво и готово. Харесаха го в този вид.

Процеса на изработка на това изделие отнема време и е доста уморително имайки предвид, че струговането е на ръка. Аз не се отказах да измислям варианти на изделието за да го предлагам и при груги поводи, че дори и като изделие с надпис Bulgaria. Така и стана.

Шарките бяха подобрени. Пирографа помагаше повече с контура и изделието се харесваше.При една от следващите поръчки, която беше за магазин за сувенири без надпис на ведрата се появи проблем. Проблема беше, че телта, която използвах, боядисвах след време се появяваше ръжда. Не знам каква точно беше причината, но реших да премахна телта и да измисля друга визия. Да правя дръжчици от дървени кръгове.

кобилица с делви
кобилица с делви
кобилица у красена
кобилица 10 см; ведра – 4 см

Имаше клиенти, които искат и от двата вида форма на ведро и делва. При формата на ведро с дървени дръжчици не можах да усъвършенствам залепването на дръжка. Не е стабилна.
Появиха се и предложения да изработя фигурки с малък размер. Стомна, ведро, делва, ведро.

стомна магнит
стомна магнит
делва магнит
магнит
делва
делва 4 см
стомна
стомна 3,5 см

През последните 7-8 месеца нямах поръчки за тези изделия. Не инвестирах в суровина и заготовки и изведнъж получавам запитване за сериозно количество за клиент с магазин. След разговорите по телефона започнах изработка на ведрата в последния им вид. Привързвах ги с конец-канап. Изпратих малко изработени и се свързах с клиента по viber. Оказа се, че той е имал друга представа за това, което поръчва.

От тази композиция само кобилицата с делвите са мои. Изработвал съм ги за някой но нямам спомен кой и кога е бил клиента.

Кобилица с ведра 2020

Направих мостра на новото предложение. Вече с неръждаема телчица за бижута. След, което беше одобрено от клиента.

В края ще кажа, че съм склонен на всякакви промени за мои изделия. Ако имате снимка на мое изделие от преди години или се съмнявате, че е мое изработка, моля пишете ми за да сравним и обсъдим какво предлагам като разновидности в момента. Всеки клиент има индивидуално предложение, желание и само ако обсъждаме чрез споделяне на снимки и мостри от моя страна ще мога да ви бъда много полезен.

Leave a Reply