Гъдулка или Пипа?

 Свиря на гъдулка от 40 / четиредесет/ години и съм малко раним на тема гъдулка. Разбирам архаизма на звученето на традиционните народни инструменти. Ясно ми е от първа ръка, че фолклорът ни беше някак си нафталиран от куп професори, изследователи а в последно време и ентусиасти опитващи се да запазят огън в пепелта на изпепеленото.
Аз се старая да запазя поне визията на традиционните български инструменти като сувенири/фигурки за мартеници.
Цялата тази писаница от моя страна е по повод на малката манипулация от някои търговци, която се превърна в индустрия за тях.

Какво точно имам предвид?

Продават се на едро и дребно дървени сувенири с описание „гъдулка“, но визията е на китайски народен инструмент – пипа.
Същите търговци пишат с голям шрифт, че сувенирите са български традиционни! Нямам нищо против китайците! В случая манипулацията и измамата/ще ме извините за грубия тон/ си е наша, родна! Купувачите на дребно, потребителите са подведени и някак си купуват имитацията по 10 бр. за стотинки, защото ей така да мине номера! Същото е и с храните, сирената, авточасти, електроника и какво ли не!

Гъдулка

Гъдулката е струнен – лъков народен инструмент с три основно – звучащи струни и  8- 10 подгласни (резониращи) струни статично стоящи и резониращи според тонове от звукореда.

гъдулка - музикален инструмент.

гъдулка – музикален инструмент.

Ето и едно мое видео с описание и демонстрация на гъдулкатаПипа

прекрасен инструмент с кристален звук, типичен за традиционната китайска музика.

пипа - китайски инструмент

пипа – китайски инструмент