Ново – детски дървени играчки

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Сувенир „Бузуки“

Представям Ви едно ново изделие, което направих през януари 2021.
Идеята ми подхвърли жена от Бургас. Казах „Ще пробвам. Не обещавам дали ще стане.“
За разлика от други проекти реших да изпипам всеки един детайл до такава степен, че да се чуди човек, дали пък не е истински този инструмент!
Междувременно имах втора поръчка за същото изделие и имах възможност и снимах етапите на изработка.
Надявам се да Ви хареса!

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

2020 Коледно настроение с една игра

Здравейте сладурковци,
Днес е Бъдни вечер и се приготвят нещата за случая. Не се работи! Повтарям, че няма работа, която да си заслужава на този ден!
Работих достатъчно през годината, но….. съм забравил един много важен подарък!
Подаръка става и за един човек, семейство, млад, стар. Намерих го в БГ сайт от немски производител. „Не мога да не го изработя!“ си казах!
Играта се казва „Трениране на памет“ 24 бр. пионки с по 4 вида цвят в основата си. Поставят се в поставка и всеки играч хвърля зарчето, което е с 6 цвята, колкото на пионките. Ако цвета който му се е паднал от зара познае и цвета на пионката? Прибира я. Който събере повече пионки е победител.

Игра за памет

Понеже съм настроен да усложнявам нещата, сложих една дръжка в центъра. След приключване на ход играча завърта основата чрез дръжката. Това допълнително ще я направи интересна. Даже не се изисква играчите да говорят един език. Може да се играе от хора с говорни и слухови проблеми. Деца със затруднения.
Не я продавам. Подарявам я на хора, които обичам!

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

„Как правя магнити?“ – #gerganof

Здравейте. Много пъти са ме запитвали: какви техники използвам, какъв е технологичния процес и какъв е срока за изработка на малките фигурки народни инструменти? Реших да заснема /доколкото ми позволяват силите/ различните етапи на изработка. Постарах се видеото да разказва за етапите и техниките , които използвам при изработката на #Гъдулка и #Тамбура. Нямам супер снимачна техника, нямам снимачен екип или видео монтажист. Но какво толкова? Аз се забавлявам винаги, когато ги изработвам и реших да споделя това с Вас! Надявам се Ви е харесало?
П.С. Музиката към 1 част е моя от един проект на формация Гергана от 2000г. Певиците от аудиото са Радослава Костова, Катерина Мартинова, Теодора Петрова – трио Омайниче. Музиката към 2 част е в мое изпълнени на гъдулка.
Приятно гледане!


Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

21 август briefly from #gerganof/ Накратко

Здравейте приятели, читатели и т.н. хора посещаващи този блог.
За изминалите 15 дни открих себе си в изработка на едни нови нещица. Изделия, техники.
Сърце от дърво. Какви ли не размери и приложения вече не съм им намирал. Сега пробвах една нова техника и стана уникално добре. Полиране, ама с чалъм един вид. Става гладко, финно и същевременно много красиво и ефектно само дърво и покритие байц и ленено масло.

Поставка за ключове


Това бе следващото нещо, което ми бе поръчано. Доста обсъждане и уточнение беше докато се изчисти концепцията, размер и визия. Водещото беше – функционалност! Подобно „съорежение“ често е просто една красива кутия в която едва се побират 3-4-5 връзки ключове. Обикновено на невъзможна цена! Аз предложих свое решение! Вижте го.


Ремонтиране на гъдулка

Това занимание беше наложително! Имам стари гъдулки, които мои ученици вече не използват. Един приятел спомена, че си търси. Заприказвахме се по темата и му предложих да прегледам, почистя и препипам една от тях, за да му върши работа. Иска да свири човекът!
При музикалните инструменти покритието е с шеллак . Преди години се научих как да го ползвам и сега беше момента да го приложа. Приготвянето на самия шеллак има особенности и там е тайната!

Табелка от дърво

Поръчката дойде от една жена, колега и приятел, която ми гласува това огромно доверие! Почувствах се, като че трябва да направя така, че с тази малка дървена дъска да се отварят сърцата на бъдещите и клиенти, които посещават нейната Лавандулова къщичка.

Материала е глог. Рядко се среща такъв материал. Много е жилав и твърд за обработка. На времето от подобен материал са правели дървените колела на каруците. Както и да е! Сглобих я. Шлайфах дотолкова доколкото да скрия нещата, които не ми харесваха, а и не биваше да остават по нея:кора, мъх и т.н.

избрах шрифт, който одобрихме заедно с поръчителката. Копирах го и започна горенето ….

Следващ етап беше да се изрисува лавандула на табелата. Аз не съм художник по смисъла на световните стандарти. Някак си ме притесняваше, че това, което ще „нарисувам“ може да развали цялостната композиция. Това щеше да върне всичко в начална точка на проекта. Шлайфане до финно. Нов надпис с пирограф и т.н. За това предложих да направя едно сърце от дърво, на което да пробвам да нарисувам лавандула. Ще е привързано да виси пред табелката, като символ, аксесоар, тема или както искате да го наречете. Тук използвах нова техника за полиране. Тя е нова за мен само, иначе се знае от сигурно 100-200г. Приложих я. Нарисувах с акрил лавандула. Намазах всичко с масло и восък. Попи и полирах! Е няма по-голямо удоволствие да видиш, пипнеш и помиришеш финалния резултат.

Това е от мен. Ако Ви харесват историите ми? Абонирайте се за блога. Ето и другите места, където можете да ме последвате:

youtube.com

instagram

facebook.com

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

9 август 20 – #gerganof

Здравейте читатели и почитатели на този блог.
Лятото почти се изниза. Аз започнах разработване на нови артикули в категория „Детски играчки„, „Подарък за всекиго“. Интереса е голям. Пазара е много затворен с оглед обстановката в страната. Аз обаче съм оптимист за бъдещето. Задържам на склад стари поръчки на редовни клиенти, които не са в състояние да реализират поръчаното преди 6 месеца. Заредих наличности на единични бройки и пакетни цени на някои изделия в Магазина.

Предложение за търговски представители

Имам идея за търговски представители на мои изделия в различни региони на страната.
Накратко за предложението:
– базов пакет изделия, които да изработвам за конкретния магазин/търговец.
– Доставката ще е на 60 дни и ще е безплатна за търговеца и клиентите му, и ще е за моя сметка.
– Споделена отстъпка при препоръка и поръчка от нов клиент. Ако нов клиент поръча при мен по препоръка на някого. Отстъпка ще има за препоръчалият ме и новия клиент заявил изделие и посочи кой ме е препоръчал.

Всички тези подробности все още са в проект и обмисляне, и не са готови като окончателна оферта. Подробностите се доизясняват относно вид договор, плащане, отстъпка за търговския представител, рекламации и т.н.

Надявам се до края на лятото да публикувам окончателния вариант на тази оферта

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Играчка от дърво – оцветена от детето

Играчка от дърво , която детето само си оцветява. Случайно попаднах на видеото и препратките. Идеята много ми хареса. Човека изработи основата. Има схема на частите. Децата оцветяват по свой вкус играчката. Майстора довършва и залепва каквото остава за сглобяване и удоволствието е взаимно и всички желания са удовлетворени.

схема на частите на играчката >>

сайт на майстора >>

Публикувано в Детски играчки | Етикети: , | Коментирайте

Кубчета с букви

Здравейте
Ще Ви разкажа историята на кубчета с букви, които измайсторих по поръчка на една майка.
Магазини и дистрибутори предлагат най-различни варианти на това изделие. Заниманието с подобни неща остават много трайна следа в съзнанието на човек и спомагат за много неща.

Малко предистория

Предполагам сте видели камиончето с цифрите, за което разказах в предишна статия.

Клиента, който го поръча се поинтересува да направя кубчета с българската азбука. Разгледах няколкото предложения в нета и развих свой вариант с ръчно пирографирани букви.

30 бр. кубчета с размер 3.8 см. На всяко кубче изписах по 4бр. букви, което прави обща комбинация от 120 букви.

За едно дете играта с кубчета е много полезно и интересно занимание. Може да се строят различни неща и да развива пространственото въображение чрез тези форми. Ако на тези кубчета са изписани и букви, играта с тях може много да помогне за разпознаването на знаците и построяване на думи. Това занимание, игра може да е полезно за деца от 0 до 7 години. Разбира се родителите са важни помощници в тези игри, но важното е детето само да се заиграва и развива тези умения.

Материал: дърво
покритие: восъчен финиш/паста от масло за дърво, восък и карнауба/

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Шперплат – МДФ и ПДЧ

Шперплат, МДФ и ПДЧ ще опиша трите вида строителни продукти в тази статия . Моето мнение и приложение, свързано с изделията, които изработвам.

ПДЧ /пресовани дървени частици/

ПДЧ

ПДЧ означава „пресовани дървесни частици”. Производството на ПДЧ започва през 40-те години на ХХ век в Германия, където в дървообработващите заводи са произведени първите ПДЧ от отпадъчни материали. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества.

За да може така направената плоча да е по-устойчива и разнообразна, по отношение на цветове и текстури, се полага двустранно покритие. Това покритие може да бъде както дървен фурнир, така и ламинирана повърхност.


Плоскостите от ПДЧ са по-евтини, по-плътни и по-хомогенни в сравнение с естественото дърво и шперплата. Използват се преди всичко в направата на корпусни мебели и не са подходящи за фина обработка. Поради недобрата си влагоустойчивост, употребата на ламинирани ПДЧ плоскости е неподходяща за екстериорни работи и в помещения с повишена влажност. При проникване на влага в материала той се раздува необратимо и губи здравината си, след което се разрушава. По- податливи в това отношение са неламинираните ПДЧ плоскости.


Мебелите от ламинирани ПДЧ плоскости могат да запазят добрия си вид и функционалност години наред ако рядко се разглобяват и сглобяват, пазят и са защитени от влага.
източник

МДФ /medium density fiberboard/

МДФ

в превод означава плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство на МДФ е развита в САЩ към края на 60-те години. Този продукт се налага благодарение на свойствата си като заместител на масивната дървесина и е по-добър от ПДЧ. В мебелното производство се използва като ламиниран, фурнирован, гол – без покритие, като профил.
Това са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества. МДФ плоскостите могат да бъдат ламинирани или фурнировани (покрити с фурнир от естествена дървесина). По този начин придобиват красив и устойчив вид подходящ за използване при изработка на мебели за дома и офиса. Също така те подлежат и на боядисване с бои на водна основа, така могат да се получат огледално гладки повърхности.
МДФ плоскостите са по-добър материал в сравнение с другите популярни материали като ПДЧ, гипсофазер или масивно дърво по няколко причини:


Изработени са от много фина консистенция, която позволява плоскостта да е изключително гладка. Материалът не е ронлив и е много подходящ за изработката както на малки елементи, така и на декоративни такива. MDF плоскостите са устойчиви на влага – няма да се деформират или набъбнат, когато се използват в среди с висока влажност. MDF е много гъвкав строителен материал, който може да се използва в най-различни приложения. По механични характеристики превъзхождат естественото дърво, а са по-евтини от естествената дървесина. Устойчиви са към различни гъбички и микроорганизми, което ги прави безопасни и хигиенични при използването им в бита.
Плочите от МДФ се използват за:

*изработване на декоративни мебелни фасади;

*стенни панели, профили, кухненски плотове;

*изработка на врати.

Публикувано в Блог, Информация за суровини и материали | Етикети: , , | Коментирайте

Слончета – дървен пъзел

Слончета – дървен пъзел не е моя идея.

Изработка на пъзели в света има много стара история.

Произходът на пъзелите датира от далечната 1760, когато Английски картографи поставили карти върху дърво и ги разделяли на малки парчета. Джон Спилсбъри, дърворезбар и картограф е определен за изобретателя на първия пъзел през 1767.

Карта на части е успешна образователна игра от тогава и до днес. Децата в Америка все още учат география, като редят пъзели с картата на САЩ или света. Изобретателите на пъзели от 18-ти век биха били изумени да видят трансформациите през последните 250 години.  Детските пъзели са се променили от забавни уроци показвайки разнообразни предмети като животни, детски рими или модерни истории за супер герои. Но най-голямото учудване би било как възрастните са възприели пъзелите.

източник >>

Хубаво е човек да чете историята по света на темата на изделието, което прави. Например PAR PUZZLES са считани за Ролс Ройс на пъзелите. Изцяло ръчна изработка. Уникати .

par puzzleshttps://www.parpuzzles.com/

От няколко години имам запитвания за пъзели от дърво. Отлагах по най-различни причини. Пазара е залят от какви ли не видове, разновидности и пр. Цветни, апликирани, боядисани и т.н.

За да започна да разработвам даден модел, трябва да имам тръпка, предизвикателство да го осъществя. Даже вричам послание, което поднасям на човекът, който ще го използва.

Харесах модела от pinterest. Прерисувах го. Копирах го върху шперплат 16/10 и дойде момента за рязане! За целта използвах контурния трион и леко полеко изрязах. Шлайфане с шкурка – 100 до 400. Байцване тъмните контрастни елементи. Намазах целият пъзел с восъчен финиш / моя рецепта/. Изсъхна. Полирах го с киче и го намазах отново с восъчната паста за финиш вече.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Камион с кубчета

След като публикувах снимки на количките от дърво в социалните мрежи получих запитване дали мога да направя камион от дърво. Замислих се за модел и най-вече технологичния път. Замислих се да бъде модел с много опростени форми без остри ръбове и части трудни за поглъщане /четейки стандартите за безопастност/ След, като ще се използва от дете на много малка възраст, трябва да е безопасна, интересна и полезна играчка. При разговора с клиента обсъждахме варианти, какво може да „превозва“ камиона?! Преди време кубчета с цифри бях намислил да правя, но ги отлагах, защото не усещах тръпка. Много фирми и сайтове ги предлагат изрязани машинно, гравирани машинно. Нищо лично срещу машинното! Искам аз да си пипна всеки детайл и щрих.

Направих основата и кабината от цяло парче. Каросерията с канатите проектирах отделно. Хем да са удобни и сигурни за кубчетата, които ще вози, хем и разноцветни за да са приятни за окото. Основата на камиона и основата на каросерията оцветих с байц. Искаше ми се поне малко ама да има от цвета на дървото някъде. Цветните части оцветих с акрилни бои. Сглобих конструкцията, която е изцяло дървена и сглобките са от дърво. Залепих и нитвах частите.

Дойде ред да мисля кубчетата с цифри. Изчислих обема на каросерията и сметнах какъв размер кубчета да направя. Речено-сторено. Изрязах ги. Шлайфане, полиране и оцветяване с акрилни бои. Цифрите ги писах ръчно с четка, което се оказа малко сложа техника, за която ми трябваше да потренирам за да я усвоя.

Камиончето беше готово. През периода на изработката обсъхдахме с клиента детайлите, за което много Благодаря, че има такива хора! Те са ми вдъхновение за нови идеи и изделия.

Публикувано в 2020, Uncategorized, Блог, Детски играчки | Етикети: , | Коментирайте