Първи стъпки в пирографията

Трябва да имате три неща за да започнете да пирографирате!
1. Желание
2. Дърво за пирографиране
3. Пирограф с който да го направите
Ако сте решили просто да пробвате, не се притеснявайте да го направите. Какво точно имам предвид?
Има евтини варианти на пирографи.

Някои от тях са по 15-20 лв. и ги има в почти всеки магазин за кабели, жици, електронни елементи, на реда с поялниците. Дървено парче може да си намерите ама абсолютно от всякъде. Нали е за пробра?! Важно е да загладите повърхността на дървото с шкурка за да може да пирографирате а не жигосвате.
Ако искате да правите по-сложни проекти с прилагане на сенки, полусенки и пр. ще трябва да инвестирате в по-скъп вариант на пирограф. Такъв с регулиране на температурата на нагряване на жичката.

1 Вариант. С 6 степени поносима цена и писалка със сменяем накрайник. Обикновено накрайниците варират с различна форма сперед това, какво рисувате в момента. Контури или фон. Текст или сариф на текста и т.н.

Публикувано в Uncategorized, Интересно, Коледа, магнити, Направи си сам, Новини, пирография | Коментирайте

Лятна профилактика 2019

Тази година ще проведа лятна профилактика и няма да приемам и изпълнявам поръчки в периода 7 юли – 10 август 2019г. Надявам се това да не Ви разочарова.
В лятната профилактика влиза и онова, да останеш насаме със себе си за да разбереш на къде да продължиш от тук нататък. Ще напомня, че не съм електронен магазин и изобщо не съм магазин! Просто предлагам изделията, които изработвам!
Прекрасно лято Ви желая!

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Подарък за юбилей

Здравейте.
Преди много години само на сватбите се подаряваха носни кърпи на гости на сватба. Преди това е било даряване. Виждал съм го на сватби като дете.
Сега нещата се променят към малки, стилни, оригинални сувенири, които поне за няколко месеца да напомнят на гостите на събитието за случилото се. Според мен има огромно разнообразие от сувенири по темата на нашия пазар. Според вкуса и нагласите на хората може да се подберат атрактивни и същевременно немного скъпи сувенирчета. Преди една година правих сувенирчета за юбилея на един приятел. Една от гостите му хареса идеята и хоп, поръча ми за нейния юбилей. Мисля, че добре се получиха!

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Магнити за клас абитуриенти

Работя, като учител. През месец март класната на един 12 клас ми постави задача да измисля нещо за персонален подарък, но да е подходящ за всеки ученик от класа и, които бяха с профил хореография. Въртеше ми се детелина в главата. Копирах и изрязах една. Опуших я. Написах на сърцето 2019 и мострата беше готова.

Минаха няколко часа. Лакирах с цвететн лак други неща за друга поръчка и рекох ей така на майтап да лакирам и една детелина. Просто да я пробвам как ще стои в цвят венге. Много добре се получи. Имах готови чифтове цървулки за магнит. Залепих ги на гърба до магнита. Сложих трикольор по навик и взе, че се получи.

Идеята беше представена на класната и одобрена. След една две седмици ме среща класната на другият клас с абитуриенти с директна заявка да зимисля нещо за нейният клас, които са с профили Музика и Изобразително изкуство. Да е с детелина отново, но елемента на профила да е според техните. Не ми трябваше много да мисля. Палитра и четвъртина нота.


Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Гъдулка или Пипа?

 Свиря на гъдулка от 40 / четиредесет/ години и съм малко раним на тема гъдулка. Разбирам архаизма на звученето на традиционните народни инструменти. Ясно ми е от първа ръка, че фолклорът ни беше някак си нафталиран от куп професори, изследователи а в последно време и ентусиасти опитващи се да запазят огън в пепелта на изпепеленото.
Аз се старая да запазя поне визията на традиционните български инструменти като сувенири/фигурки за мартеници.
Цялата тази писаница от моя страна е по повод на малката манипулация от някои търговци, която се превърна в индустрия за тях.

Какво точно имам предвид?

Продават се на едро и дребно дървени сувенири с описание „гъдулка“, но визията е на китайски народен инструмент – пипа.
Същите търговци пишат с голям шрифт, че сувенирите са български традиционни! Нямам нищо против китайците! В случая манипулацията и измамата/ще ме извините за грубия тон/ си е наша, родна! Купувачите на дребно, потребителите са подведени и някак си купуват имитацията по 10 бр. за стотинки, защото ей така да мине номера! Същото е и с храните, сирената, авточасти, електроника и какво ли не!

Гъдулка

Гъдулката е струнен – лъков народен инструмент с три основно – звучащи струни и  8- 10 подгласни (резониращи) струни статично стоящи и резониращи според тонове от звукореда.

гъдулка - музикален инструмент.

гъдулка – музикален инструмент.

Ето и едно мое видео с описание и демонстрация на гъдулкатаПипа

прекрасен инструмент с кристален звук, типичен за традиционната китайска музика.

пипа - китайски инструмент

пипа – китайски инструмент

Публикувано в Uncategorized | 1 коментар

Ти измисли там нещо за подарък!

Приятели ми се обаждат и ми подхвърлят, че имат повод за малки подаръчета – на абитуриенти, някои са класни на абитуриенти, други са просто техни приятели. Като попитам „За какъв човек да е? С какво се занимава, какви интереси има?“ Настава едно мълчание, което се заключва в „Ти измисли нещо!“
Да Ви кажа, че аз ако измисля, е според моето мислене и отношение към определ човек! Може да не съответства с Вашите взаимоотношения или нагласи.
Черпя ви едно парче на едни добри музиканти докато четете глупостите ми по-надолу.

детелинка е най-простичкото, което измислих . Аз си ги изрязвам с банцига. От чам са. Пирография, опушенко, простичко и с магнитче.

Лакиран варинат – детелина с чифт цървулки. Класика. Чух по една телевизия, че Пловдив 2019 столица на културата се продават цървули на всеки ъгъл. Значи съм в джаза брат!

Детелинка с палитричка е предложение за абитуриенти с наклонности в изобразителното изкуство.

Вижте тази публикация в Instagram.

Магнит

Публикация, споделена от #Gerganoff (@gerganoff) на

Детелинка с нотичка е за хора с музикални наклонности, занимание.

Вижте тази публикация в Instagram.

Магнит

Публикация, споделена от #Gerganoff (@gerganoff) на

Сърце към всичките привързах 2/2 см с написана годината на випуска. Хареса се! Щом два часа след публикуваните снимки се появиха първи поръчки.

Вижте тази публикация в Instagram.

#heart

Публикация, споделена от #Gerganoff (@gerganoff) на

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Бързата работа срам за майстора

Бързата работа, срам за майстора!
Защо ли е останала тази поговорка? Защото не трябва да се бърза. Всичко става по-бързо и по-бързо. Технологии, мислене, печалба, харчене на печалба…и краят е бърз! Колкото повече бърз е изборът за каквото и да било, ще е с леко разочарование. Нещо няма да е точно така както сме го желали. Може би клиповете в youtube „как се прави?“ са много итересни, но и вредни. Защото създават илюзията, че да изработиш нещото, е толкова просто, че как ли не си се сетил да го направиш и ти?
Знам, че българинът иска да е по-евтино и по-бързо доставено. Веригата, която правим производители с търговците трябва да го убедят, че Бързата работа е срам за майстора.
Навън е пролет. Птиците пеят, дървета цъфтят и тревата зеленее.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Среща на випуска

Преди няколко дни имах възможност да изпробвам възможностите на банцига си. Прерисувах една детелина от нета и я сложих пътьом в джоба си отивайки да правя други изделия в работилницата. Струговах и шлайфах. Бъркайки по джобовете листчето с детелина изпадна от джоба ми в един момент и някак си ми освежи идеята за нещо ново, което да пробвам. Прекопирах и изрязах два броя детелини за проба. Една колежка ме беше помолила да измисля нещо като индивидуален подарък за всеки един от дванадесети клас.

5/5 см – дърво

Първият вариант я направих опушена. Просто пробвам и ако ми хареса го снимам и споделям.

Вторият вариант беше лакиран с тъмен лак на водна основа, цървулки и трикольор.

5/5 см детелина. Цървулки 5 см дължина, естествена кожа

Защо Ви ги пиша всичките тези работи? Ами защото нали всичко снимаме и публикуваме. Така направих и аз. Харесвания, емотикони… и двама души, които се сетили, че тези детелинки им допадат за годишнина от среща на випуска им започнаха с разпитване за срок на изпълнение, количество което им е нужно, цена. Питат, договарят и се съобразяват. След месеци ще са събитията им, но хората мислят и поръчват от далече! Същото, което направиха преди време Митко, Ванко, Клуб по танци Чанове – Електроника и още други.

Отказвам поръчки на хора, които поръчват да им се изработи нещо в последният момент! Нещо изостанало от предишни поръчки, което да се преправи за да им мине номера, че са се сетили в последният момент. Съжалявам хора! Търсете на друго място подобни неща! Аз си слагам името под това, което предлагам и държа на това! Такава е философията ми на занаятчия. Очи в очи да предам на клиента, това което е искал и аз съм се наел да изработя. Ако не съм се справил си поемам отговорността. Но нещата стават хубави, когато времето за изработката е достатъчно. Когато се бърза заради кратки срокове, качеството отива по дяволите. Това е срам за занаята.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Детски кукленски комплект – Хол

Идеята за детски кукленски комплект е отдавна. Липсваше ми една машина за детайлите и след като си я набваих го започнах веднага. В нета има много подобни предложени играчки от чужди фирми, но малко са изработени у нас и все пак реших да пробвам. Направих си схема на частите, детайли и пр. Видове прикачване на частите. Постарах се да е опростен с неразглобяеми части и по-малко остри ръбове. Все пак предназначението е за игра на деца над 3 год. възраст. Покритието ще е масло за дърво. Без лакове и др. отрови, както и слепването е с безвредно лепило на водна основа.
В комплекта са включени:
– диван – 10-ш/7 – в/6 – д
– фотьойл – 5/5/5
– маса за телевизор – 10 – ш/ 6 – в
– телевизор – 5/4
– холна маса с лампа
– възглавнички за дивана и фотьойлите

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Макраме връзки за ключодържатели

Преди един два месеца имах рекламация на мой ключодържател. Проблема беше, че халкичките са били раздалечени /производствен дефект/ за което нямам вина, но клиентът ми не беше доволен. Поразтърсих се за някакви алтернативи и открих макрамето. Има хилядижвидове плетки, но това се оказа изключително здрав и полезен начин за захващане на халка към ключодържател. На всичкото отгоре не оскъпява изделието. Придава му още по-оригинален и уникален вид.

Публикувано в Интересно, Ключодържатели, макраме, Направи си сам | Етикети: , , | Коментирайте