Гъдулка или Пипа?

 Свиря на гъдулка от 40 / четиредесет/ години и съм малко раним на тема гъдулка. Разбирам архаизма на звученето на традиционните народни инструменти. Ясно ми е от първа ръка, че фолклорът ни беше някак си нафталиран от куп професори, изследователи а в последно време и ентусиасти опитващи се да запазят огън в пепелта на изпепеленото.
Аз се старая да запазя поне визията на традиционните български инструменти като сувенири/фигурки за мартеници.
Цялата тази писаница от моя страна е по повод на малката манипулация от някои търговци, която се превърна в индустрия за тях.

Какво точно имам предвид?

Продават се на едро и дребно дървени сувенири с описание „гъдулка“, но визията е на китайски народен инструмент – пипа.
Същите търговци пишат с голям шрифт, че сувенирите са български традиционни! Нямам нищо против китайците! В случая манипулацията и измамата/ще ме извините за грубия тон/ си е наша, родна! Купувачите на дребно, потребителите са подведени и някак си купуват имитацията по 10 бр. за стотинки, защото ей така да мине номера! Същото е и с храните, сирената, авточасти, електроника и какво ли не!

Гъдулка

Гъдулката е струнен – лъков народен инструмент с три основно – звучащи струни и  8- 10 подгласни (резониращи) струни статично стоящи и резониращи според тонове от звукореда.

гъдулка - музикален инструмент.

гъдулка – музикален инструмент.

Ето и едно мое видео с описание и демонстрация на гъдулкатаПипа

прекрасен инструмент с кристален звук, типичен за традиционната китайска музика.

пипа - китайски инструмент

пипа – китайски инструмент

Публикувано в Uncategorized | 1 коментар

Ти измисли там нещо за подарък!

Приятели ми се обаждат и ми подхвърлят, че имат повод за малки подаръчета – на абитуриенти, някои са класни на абитуриенти, други са просто техни приятели. Като попитам „За какъв човек да е? С какво се занимава, какви интереси има?“ Настава едно мълчание, което се заключва в „Ти измисли нещо!“
Да Ви кажа, че аз ако измисля, е според моето мислене и отношение към определ човек! Може да не съответства с Вашите взаимоотношения или нагласи.
Черпя ви едно парче на едни добри музиканти докато четете глупостите ми по-надолу.

детелинка е най-простичкото, което измислих . Аз си ги изрязвам с банцига. От чам са. Пирография, опушенко, простичко и с магнитче.

Лакиран варинат – детелина с чифт цървулки. Класика. Чух по една телевизия, че Пловдив 2019 столица на културата се продават цървули на всеки ъгъл. Значи съм в джаза брат!

Детелинка с палитричка е предложение за абитуриенти с наклонности в изобразителното изкуство.

Вижте тази публикация в Instagram.

Магнит

Публикация, споделена от #Gerganoff (@gerganoff) на

Детелинка с нотичка е за хора с музикални наклонности, занимание.

Вижте тази публикация в Instagram.

Магнит

Публикация, споделена от #Gerganoff (@gerganoff) на

Сърце към всичките привързах 2/2 см с написана годината на випуска. Хареса се! Щом два часа след публикуваните снимки се появиха първи поръчки.

Вижте тази публикация в Instagram.

#heart

Публикация, споделена от #Gerganoff (@gerganoff) на

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Бързата работа срам за майстора

Бързата работа, срам за майстора!
Защо ли е останала тази поговорка? Защото не трябва да се бърза. Всичко става по-бързо и по-бързо. Технологии, мислене, печалба, харчене на печалба…и краят е бърз! Колкото повече бърз е изборът за каквото и да било, ще е с леко разочарование. Нещо няма да е точно така както сме го желали. Може би клиповете в youtube „как се прави?“ са много итересни, но и вредни. Защото създават илюзията, че да изработиш нещото, е толкова просто, че как ли не си се сетил да го направиш и ти?
Знам, че българинът иска да е по-евтино и по-бързо доставено. Веригата, която правим производители с търговците трябва да го убедят, че Бързата работа е срам за майстора.
Навън е пролет. Птиците пеят, дървета цъфтят и тревата зеленее.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Среща на випуска

Преди няколко дни имах възможност да изпробвам възможностите на банцига си. Прерисувах една детелина от нета и я сложих пътьом в джоба си отивайки да правя други изделия в работилницата. Струговах и шлайфах. Бъркайки по джобовете листчето с детелина изпадна от джоба ми в един момент и някак си ми освежи идеята за нещо ново, което да пробвам. Прекопирах и изрязах два броя детелини за проба. Една колежка ме беше помолила да измисля нещо като индивидуален подарък за всеки един от дванадесети клас.

5/5 см – дърво

Първият вариант я направих опушена. Просто пробвам и ако ми хареса го снимам и споделям.

Вторият вариант беше лакиран с тъмен лак на водна основа, цървулки и трикольор.

5/5 см детелина. Цървулки 5 см дължина, естествена кожа

Защо Ви ги пиша всичките тези работи? Ами защото нали всичко снимаме и публикуваме. Така направих и аз. Харесвания, емотикони… и двама души, които се сетили, че тези детелинки им допадат за годишнина от среща на випуска им започнаха с разпитване за срок на изпълнение, количество което им е нужно, цена. Питат, договарят и се съобразяват. След месеци ще са събитията им, но хората мислят и поръчват от далече! Същото, което направиха преди време Митко, Ванко, Клуб по танци Чанове – Електроника и още други.

Отказвам поръчки на хора, които поръчват да им се изработи нещо в последният момент! Нещо изостанало от предишни поръчки, което да се преправи за да им мине номера, че са се сетили в последният момент. Съжалявам хора! Търсете на друго място подобни неща! Аз си слагам името под това, което предлагам и държа на това! Такава е философията ми на занаятчия. Очи в очи да предам на клиента, това което е искал и аз съм се наел да изработя. Ако не съм се справил си поемам отговорността. Но нещата стават хубави, когато времето за изработката е достатъчно. Когато се бърза заради кратки срокове, качеството отива по дяволите. Това е срам за занаята.

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Детски кукленски комплект – Хол

Идеята за детски кукленски комплект е отдавна. Липсваше ми една машина за детайлите и след като си я набваих го започнах веднага. В нета има много подобни предложени играчки от чужди фирми, но малко са изработени у нас и все пак реших да пробвам. Направих си схема на частите, детайли и пр. Видове прикачване на частите. Постарах се да е опростен с неразглобяеми части и по-малко остри ръбове. Все пак предназначението е за игра на деца над 3 год. възраст. Покритието ще е масло за дърво. Без лакове и др. отрови, както и слепването е с безвредно лепило на водна основа.
В комплекта са включени:
– диван – 10-ш/7 – в/6 – д
– фотьойл – 5/5/5
– маса за телевизор – 10 – ш/ 6 – в
– телевизор – 5/4
– холна маса с лампа
– възглавнички за дивана и фотьойлите

Публикувано в Uncategorized | Коментирайте

Макраме връзки за ключодържатели

Преди един два месеца имах рекламация на мой ключодържател. Проблема беше, че халкичките са били раздалечени /производствен дефект/ за което нямам вина, но клиентът ми не беше доволен. Поразтърсих се за някакви алтернативи и открих макрамето. Има хилядижвидове плетки, но това се оказа изключително здрав и полезен начин за захващане на халка към ключодържател. На всичкото отгоре не оскъпява изделието. Придава му още по-оригинален и уникален вид.

Публикувано в Интересно, Ключодържатели, макраме, Направи си сам | Етикети: , , | Коментирайте

Мини фото студио – моят резултат

Преди дни писах за проект мини фото студио. Предлаганите изделия не са скъпи, но реших да прочета това-онова за да се осветля по темата. Какво ме касае? Получих критика по отношение на снимките на изделията, които правя. Отчетливост, осветеност и т.н. Разбира се фотоапарата е от значение, осветлението / желателно е да е подсилено/. Всичкото в комбинация си е една доста добра инвестиция. Реших да се придържам към минимален бюджетен ресурс за да променя поне малко визията за нещата.

Фотоапарата ми е стар 7 мегапикселов Samsung, който си е изпял песента, но е нещо повече от камерата на телефона. Поне аз така си мисля.

Кутията

Намерих най-обикновен кашон с размери 25/37 см и дълбочина 37 см със прегъваните части за затваряне.

Реших височината да е по-голяма имайки предвид дължината на крушката, която имах в наличност да използвам.

Кашона го облепих отвътре с бял картон /овсетов/ за 48ст. бр

Осветяване

Осветлението на този модел е изключително важна! Осветеността е необходимо да е минимум 5000к в сдудено бяло лед. Имам налична лед крушка с параметри по-ниски от изискуемото , но за проба става.

Сглобяване

Сглобяването е просто. Направих обикновен отвор за поставяне фасунката. От вътре се монтира крушката. Включвам я и Готово!

Резултата не е лош имайки предвид, че съм инвестирал само за лед крушка=6-7 лв и картон = 48 ст.

Публикувано в Без категория, Интересно, Направи си сам, Новини | Етикети: , | Коментирайте

Мини фото студио …в къщи

Това изделие го гледах в реклама във ФБ предложено от Ebay. Оказа се, че не е толкова трудно да се направи и в къщи. Ще кача и снимки от моят вариант, но за изделията, които правя, мисля, че ще свърши работа. Поне няма да са толкова тъмни и мътни снимките.

Ето и линка с описанието на проекта. Доста е разбираем и евтин и предполагам, че всеки желаещ бимогъл да си го сътвори в къщи. линк>>

Като успея да реализирам проекта ще кача снимки към тази статия.

Публикувано в Интересно, Направи си сам, Новини | Коментирайте

Разделител за книги

Разделители за книги от дърво. Идеята дойде от приятел, който търсеше подарък за свой познат. Както се захванах и публикувах една две снимки на готовия проект и се заредиха поръчки от други мои приятели.

View this post on Instagram

Разделител за книга

A post shared by Plamen Gerganov 😀 (@gerganoff) on

Публикувано в Без категория | Коментирайте

Коледен благотворителен базар

Работя, като учител вече 24 години. Тази година ученици от училището в което работя, решиха да организират Коледен базар за продажба на сувенири, картички и др. изделия, а средствата да са за ремонт на хореографската зала в училището. Циклене на паркет и лакиране. Предложението им беше представено още през месец октомври, което си звучеше изключително приемливо, като време за подготовка. За 2018 г. това беше единствената кауза, за която получих покана за дарение на сувенири, която не е в полза на лечение на някой в тежка форма на заболяване, а в превенция на бъдещи заболявания. Защо ? Последното циклене на паркета е преди 20 години, когато беше поставен и чието използване в залата е 12 часа-5 дни в седмицата. Вдигат се облаци от прах постоянно!

През този период от октомври до днес участвах и в други кампании, които споделям във ФБ страницата си

Искам да споделя за Доброто. Онова, за което сме чели в книгите и вярваме , че Добрият Старец съществува. През последната седмица бях свидетел как деца във видимо недобро здравословно състояние бяха продавачи във студено фоайе на училище. През това време увещаваха свои съученици в каузата за която се продават изделията от базара, а купувачите не бяха от най-платежоспособните! Ако се случеше да има рекламации на някои сувенири, картички или др. изделия се притичах на помощ. Честно казано се възхищавам на екипната организация на тези деца! Те вярват в доброто! Те са Доброто! Точно това Добро те носят в себе си, дори и когато някой е в страни от правият път. През тези дни на базара видях много възрастни, които помагат без да се бъркат в решенията на децата. Видях и такива, които се опитваха да ги настваляват „къде“ бимогло да пренасочат усилията им или събраните средства. Радвам се, че устояха! Бъдещето е в техни ръце, защото в настоящето си те правят Чудеса!

Екипа при стартирането.

В деня на Коледния концерт се „роди“ идея за пренасочване на средствата събрани от деня на концерта в друга кауза. Не коментирам, но…. мисля, че не се прави точно така! Поне ако аз съм дарил изделия за определена кауза и в последствие разбера, че някой „партиен секретар“ е решил да пренасочи средствата ще ми е малко Гадно и ще го търся за отговор чрез медиите.

Няма да рекламирам моите изделия. Спокойно! Ще споделя, че много мои бивши и настоящи ученици взеха участие в базара, в концерта. В крайна сметка сумата, която е събрана е достатъчна за ремонт на залата на хореографите! Другото е история. Благодаря, че бяхме заедно в тази кауза!

С Ани Пачалова, която пристигна специално от АМТИИ за да уважи, концерта, базара и хора на училището.

Фатима и Таня пяха народни песни

Мариса и Гергана – от ляво на дясно – 1-2
Пяха нещо прекрасно

Доброто е в нас! Просто не го спирайте. Има смисъл в инициативите. Има Господ, Дядо Коледа! Има Добро!

Весели празници!

P.S. Във фоайето на Младежкия дом имаше страхотна изложба на деца с проблеми. Дали са здравословни или други на мен ми харесаха картините. Ето ги:


….може би най-важният Човек заради който правя всички тези неща!

Публикувано в Без категория | 1 коментар